Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti využití rostlinných stimulátorů jako prostředku pro omezení důsledků vláhového deficitu při pěstování zeleniny
Doležalová, Jitka ; Sus, Josef (vedoucí práce) ; Ivan, Ivan (oponent)
V rámci předkládané práce byly provedeny laboratorní a polní pokusy s cílem posoudit vliv syntetického brassinolidu a přípravku Atonik na růst a výnos cibule (Allium cepa L.; kultivary ´Alice´a ´Lusy´ ) a salátu hlávkového (Lactuca sativa L. var. capitata; odrůdy ´Maršálus´, ´Mars´ a ´Santoro´) pěstovaných při různých úrovních závlahy. Z výsledků je patrný kladný vliv ošetření syntetickým brassinolidem (koncentrace 1 nM) a Atoniku (0,05 % koncentrace) na osivo v prvních dnech klíčení. Jsou však rovněž zřejmé rozdílné reakce odrůd na ošetření. Při polních pokusech byl v roce 2013 v podmínkách s optimální závlahou prokázán vliv ošetření syntetickým brassinolidem na výnos a hmotnost jednotlivé cibule (cibule kuchyňská, odrůda ´Alice´). V případě redukované závlahy mělo ošetření syntetickým brassinolidem (koncentrace 1nM) u odrůdy ´Alice´ průkazný vliv na hmotnost cibule (rok 2013) a výnos (rok 2012). U odrůdy ´Lusy´ vedlo ošetření 1nM a 0,01 nM k významnému nárůstu výnosu v porovnání s kontrolními variantami (rok 2012). Rovněž výsledky laboratorních pokusů prokázaly pozitivní vliv ošetření syntetickým brassinolidem o koncentraci 1nM na růst mladých rostlin salátu hlávkového při redukované závlaze. Při polních pokusech byl zaznamenán statisticky významný nárůst podílu tržních hlávek salátu hlávkového po ošetření syntetickým brassinolidem (odrůda ´Santoro´). Z hlediska obsahových látek (kyselina askorbová, dusičnany) nebyl zjištěn rozdíl mezi jednotlivými ošetřeními. A to ani v případě cibule kuchyňské, ani u salátu hlávkového. Výsledky potvrdily, že je možné omezit negativní vliv vodního deficitu při pěstování cibule a salátu pomocí rostlinných růstových stimulátorů. Je však třeba vzít v úvahu, který parametr rostlin má být aplikací ovlivněn. Z výsledků vyplývá též rozdílná citlivost odrůd k ošetření.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.